Kostholdsveiledning

kostholdsveiledning-akupunkturKostholdsveiledning basert på tradisjonell kinesisk medisin gis alene eller sammen med akupunkturbehandling. I tradisjonell kinesisk medisin anses kosthold som en viktig del av behandling av ulike tilstander.

Dette er ikke en diett. Du får vite hva, hvorfor og hvordan du kan regulere dine kostholdsvaner, og ikke at noe mat er feil eller forbudt. På den måten får du et bedre eierskap til den nye kunnskapen, slik at du kan prøve deg frem og styre kostholdsendringene selv.

Nasjonale kostholdsråd for ernæring baseres på matens næringsstoffer som protein, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Tradisjonell kinesisk medisin-basert kosthold skiller seg fra dette ved at mat, drikke og krydder i tillegg klassifiseres ut ifra deres kvalitative egenskaper, som smak: søt, bitter, sur, salt og “pungent”( sterke krydder og beskt) og temperatur: kjølende, kald, nøytral, varm og hot. Disse kvalitative egenskapene anvendes til å forklare hvilken effekt mat, drikke og krydder har på kroppen.

All sunn mat er ikke sunn eller egnet for alle


kostholdsveiledning i osloEnkle kostholdsråd eller en mer grundig kostholdsveiledning er basert på diagnose som stilles for en akupunkturbehandling. Det tas hensyn til dine egne kostholdsvaner og erfaringer. En slik helhetlig tilnærming betyr at kostholdsveiledningen er spesifikk og konkret ut fra din individuelle tilstand og dine behov.

Kostholdsveiledningen har som mål å gi anbefalinger om hva slags mat og kostholdsvaner som styrker kroppens motstandskraft og samtidig gir anbefalinger som direkte kan påvirke sykdomsrelaterte symptomer. Det tas hensyn til valg av mat, tilberedning av mat og hvordan man spiser som regelmessighet, hvor ofte og hvor mye man spiser.

Mennesker med kroniske tilstander kan oppleve at symptomer ikke alltid er konstante, men kommer i faser. Det gis anbefalinger om hva som er gunstig å endre i kostholdsvaner, når man opplever forverring av symptomer. Det vil bidra til at du kan systematisk vurdere om det er en sammenheng mellom sykdommens/symptomenes svingninger og dine kostholdsvaner.