Kostholdsveiledning
basert på tradisjonell kinesisk medisin (TKM)
Kostholdsveiledning basert på TKM gis alene eller sammen med akupunkturbehandling. I TKM anses kosthold som en viktig del av behandling av ulike tilstander.
Hva skiller nasjonale kostholdsråd fra
TKM-basert kostholdsråd ?
Nasjonale kostholdsråd for ernæring baseres på matens næringsstoffer som protein, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. TKM-basert kosthold skiller seg fra dette ved at mat, drikke og krydder i tillegg klassifiseres ut ifra deres kvalitative egenskaper, som smak: søt, bitter, sur, salt og “pungent”( sterke krydder og beskt) og temperatur: kjølende, kald, nøytral, varm og hot. Disse kvalitative egenskapene anvendes til å forklare hvilken effekt mat, drikke og krydder har på kroppen.
Styre kostholdsendringene selv
Dette er ikke en diett. Du får vite hva, hvorfor og hvordan du kan regulere dine kostholdsvaner, og ikke at noe mat er feil eller forbudt. Det tas hensyn til valg av mat, tilberedning av mat og hvordan man spiser, som regelmessighet, hvor ofte og hvor mye. Anbefalinger du får, baseres på hvorfor du ønsker å endre ditt kosthold og på TKM basert diagnose På den måten får du et bedre eierskap til den nye kunnskapen, slik at du kan prøve deg frem og styre kostholdsendringene selv.
All sunn mat er ikke sunn eller egnet for alle
Individuell tillpasset kostholdsveiledning
Enkle kostholdsråd eller en mer grundig kostholdsveiledning er basert på samme TKM basert diagnose som stilles for en akupunkturbehandling. Det tas hensyn til dine egne kostholdsvaner og erfaringer. En slik helhetlig tilnærming betyr at kostholdsveiledningen er spesifikk og konkret ut fra din individuelle tilstand og dine behov.
Kostholdsveiledningen har som mål:
Kostholdsveiledningen har som mål å gi anbefalinger om hva slags mat og kostholdsvaner som styrker kroppens motstandskraft og samtidig gir anbefalinger som direkte kan påvirke sykdomsrelaterte symptomer.
Mennesker med kroniske tilstander kan oppleve at symptomer ikke alltid er konstante, men kommer i faser. Det gis anbefalinger om hva som er gunstig å endre i kostholdsvaner, når man opplever forverring av symptomer. Det vil bidra til at du kan systematisk vurdere om det er en sammenheng mellom sykdommens/symptomenes svingninger og dine kostholdsvaner.